česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7905 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
11. ledna 1922 byl prvnímu diabetikovi na světě podán inzulin. Stalo se tak v nemocnici v kanadském Torontu. Pacientem byl čtrnáctiletý Leonard Thompson, kterého tehdy od smrti dělilo jen několik dní. Inzulin mu zachránil život. Thomson se sice dožil jen 27 let, ale to jen proto, že podlehl jiné nemoci, jíž byl (TAJENKA).
V Československu došlo k první aplikaci inzulinu pacientovi v roce 1923 na 1. interní klinice Všeobecné nemocnice a Lékařské fakulty Karlovy univerzity.
Klasická křížovka Legendy
Vodorovně:
A – Plemeno slepice; trýznit. B – Manství (mn. č.); mladý lesní porost; kód pro srbštinu. C – Nejstarší latinský překlad bible; v tenise zisk bodu přímo z podání; had z Knihy džunglí. D – Vzorec oxidu vanadnatého; papežská listina; opěrná zeď. E – TAJENKA. F – Dozadu; kazit (ob.); iniciály scénáristy a herce Svěráka. G – Tyče na předku vozů; umývat; ženské jméno (13. 1.). H – Ludolfovo číslo; tažné motorové vozidlo; Institut klinické a experiment. medicíny. I – Obytné vnitřní dvory; jiný (obecně).
Svisle:
1 – Působení; ozdobný uzlík ve tkanině. 2 – Roční období; zapadnout (o slunci). 3 – Složitý návrat vojáků z války; MPZ Turecka. 4 – Jednostěžňový pobřežní člun; německy „květen“. 5 – Značka kilometru; domácky Aleš; tenké prkénko. 6 – Avšak; pobídka (-o); záhada (kniž.). 7 – Plést (někoho); slovenská předložka; nebo. 8 – Řecký anýzový nápoj; pohádkový hrdina s kouzelnou lampou. 9 – Zájmeno přivlastňovací; odborný posudek. 10 – Jméno fyzika Newtona; prudká fáze útoku. 11 – Sopečný tuf; jediní.
Nápověda: ITALA; TRAS; UZO
Autorka: Iva Böhmová
Vyhodnotit Uložit Obnovit Smazat
Plná políčka přeskočit Posun stránky
Nápověda: Ovládací klávesy
Enter
Další slovo.
Shift+Enter
Předchozí slovo.
Mezerník
Změna směru.
 <- 4
Kurzor vlevo.
 -> 6
Kurzor vpravo.
Esc
Smazat písmeno.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Řešení do souboru